Vår första chihuahua köptes under den perioden i mitt liv när jag tävlade och tränade som mest och all ledigt tid tillbringades på apellplanen på Brukshundsklubben. Jag var så less på dessa "Paris Hilton" hundar som skulle sitta i en väska med kläder och bling-bling halsband. Min tanke var att det måste finnas en hund i denna lilla kropp. En hund som också vill jobba, gå långa promenader och bara få vara hund....

Och så rätt jag hade - en chihuahua är en hund som måste få arbeta. Ofta blir den missförstådd av sina ägare och sin omgivning. När jag håller föreläsningar då brukar alltid 1-2 st av mina chihuahuor följa med och många häpnar över dessa trygga, lugna och stabila små hundar. Det är vanligt att Bygatans chihuahua benämns som "bruks chihuahua".

Chihuahuan är en hund med stor flock- och ägarinstinkt. Den försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare, men så fort faran är över kommer den gärna upp i inkräktarens knä för att kela.


Chihuahua är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Rasen finns i två pälsvarianter, kort- och långhårig. En chihuahua får väga mellan 1 och 3 kg.